Najnowsze wiadomości

4 października 2023 20:52

Własny minibrowar. Doskonały pomysł na biznes



Jesteś miłośnikiem doskonałej goryczki dobrze uwarzonego piwa? Tworząc własny biznes oparty na pasji, możesz nie tylko zarabiać, ale również sam decydować o tym, w jaki sposób pracujesz. Może warto zastanowić się nad własnym małym browarem i tworzeniem kraftowego piwa? W dzisiejszym artykule zgłębimy arkana formalności, by piwowarskie zacięcie nie okazało się źródłem stresu, ale finansowym strzałem w dziesiątkę.

Minibrowar – odpowiedź na potrzeby współczesnych konsumentów

Choć Polacy nie należą do nacji najbardziej lubującej się w zimnym piwie z pianką, to jednak wiele milionów z nas sięga po ten trunek. Rynek dziś, nomen omen, zalewają zarówno komercyjne produkty, jak i wyjątkowe oraz unikalne piwa z małych browarów. Jako społeczeństwo także dojrzewamy w dziedzinie trunków. Dziś Polacy wolą wypić mniej, ale smaczniej i zdrowiej. Dlatego szukają niecodziennych piw, opartych na dawnej recepturze czy wybornym smaku. Warto więc słuchać potrzeb rynku i zastanowić się nad założeniem własnego minibrowaru. Co będzie nam potrzebne?

Wielu młodych piwowarów popełnia błąd, rzucając się od razu w wir zakupów. Wybierają specjalistyczną aparaturę, np. czujniki poziomu alkoholu jak te tutaj: https://elcluwo.pl/kategoria-produktu/czujniki-poziomu-cieczy/czujniki-poziomu-alkoholu/. Oczywiście to niezbędny element każdego minibrowaru, bo zapewnia bezpieczne i optymalne warzenie piwa, ale zanim dokonamy wielkich zmian, tworząc własną warzelnię, warto udać się do innego browaru i poznać pracę piwowarów. Być może ostudzi to nasz zapał lub wręcz przeciwnie – zachęci nas do dalszych poczynań.

Już na wstępie powiedzmy sobie jedną bolesną prawdę o kameralnych minibrowarach. Są to inwestycje niezwykle kosztowne, sięgające co najmniej miliona złotych. Jednak warto wiedzieć, że Unia Europejska oferuje atrakcyjne dofinansowanie na otworzenie tego typu działalności gospodarczej. Możemy w ten sposób uzyskać nawet 70% dofinansowania. Gra jest więc warta świeczki.

Komercyjne warzenie własnego piwa. Jakie czekają Cię formalności?

Przede wszystkim już wcześniej musisz znaleźć odpowiednio duży lokal, który pomieści skomplikowaną i pokaźną aparaturę oraz kadzie na piwo. Najlepiej, jeśli będzie to miejsce dostosowane do działalności gastronomicznej. W ten sposób oszczędzisz sobie wielu remontów wymaganych m.in. przez sanepid.

Następnie musisz zarejestrować działalność w CEIDG, możesz to zrobić elektronicznie. Jeśli modernizujesz lokal pod działalność piwowarską w pobliskim (gminnym lub miejskim) wydziale środowiska musisz przedłożyć dokumenty, które gwarantują, że działalność nie zaszkodzi naturze, a w wydziale architektury uzyskasz zezwolenie na zmianę użytkowania budynku.

Następnie czas na formalności związane z samym warzeniem piwa. GUM musi zatwierdzić warzelnię, zbiorniki, które chcesz wykorzystywać w produkcji. Na koniec jeszcze sprawy związane z akcyzą i koncesją i voila! Minibrowar może zacząć działalność.

Nie samymi pozwoleniami biznes żyje. Ważna jest również dobra reklama i dystrybucja towaru. Skorzystaj z mediów społecznościowych i umieść w niej reklamy. Zorganizuj ciekawą akcję promocyjną lub zadbaj o kolportaż ulotek. Nie zapomnij o współpracy z lokalnymi restauracjami, które lubią chwalić się regionalną ofertą kraftowych piw.

Jeśli jednak wszelkie formalności związane z budową własnej warzelni cię martwią, pamiętaj, że możesz warzyć swoje piwo w profesjonalnym komercyjnym browarze. Ty otrzymasz już gotowy płyn na podstawie własnej receptury i zadbasz o jego dalszą drogę.